Halı Dokuma Nasıl Yapılır?
  • Halı Yıkama Bul
  • 27 Aralık 2021
  • 641

Halı Dokuma Nasıl Yapılır?

Halı dokumak her şeyden önce emek gerektirir. Emek ve zaman harcanmadan iyi bir halı dokuma yapılamaz. Halı dokumaya başlamadan önce bunu neden yapacaksanız o doğrultuda bir yol izlemeniz gerekir. İşi profesyonel seviyeye çıkarıp, halı dokumada iyi yerlere gelmek istiyorsanız mutlaka bunun için açılmış kurslara başvurmanız gerekir. Burada uygulama yaparak halı dokuma tekniğinizi geliştirebilir ve yeterli zamanı ayırırsanız bir süre sonra iyi bir şekilde halı dokuma yapabilirsiniz.

Halı dokumayı süs ve hobi olarak yapacaksanız internette bununla ilgili yazılmış yazıları okuyabilir, Youtube gibi video içerik platformlarında halı dokuma videosu izleyebilirsiniz.

Bunlar dışında çevrenizde bu işi bilen biri varsa ondan size öğretmesini isteyebilirsiniz. Bunun en iyi yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle çevrenizde dokuma bilen biri varsa kursa gitmek yerinde ondan yardım alabilirsiniz.

Halı Dokuma Malzemeleri Nelerdir?

Halı dokumak için öncelikle bir halı dokuma kasnağı almalısınız. Bu kasnaklar halıyı daha rahat dokumanızı sağlar. Kasnak almak yerine çıta ve çivi kullanarak kendi kasnağınızı da yapabilirsiniz. Bunu yaparken sadece kasnağın sağlam olduğundan emin olun. Hazır satılanlar ile aynı görevi görecek şekilde yaptığınızda dokumada herhangi bir problem yaşamazsınız.

Kasnak aldıktan sonra örmek istediğiniz modele uygun ip seçimi yapın. İlk kez dokuma yapcaksanız kalın iplik ile yapılan modelleri seçmeniz daha doğru olabilir. Kendinizi geliştirmek için bu modeller iyi bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.

Genel olarak halı dokuma malzemeleri olarak şunlar sayılabilir:

  • Halı dokuma tezgahı,
  • İplik,
  • Makas,
  • İğne

Halı Dokuma Teknikleri Nelerdir?

Halı dokumada yaygın olarak kullanılan bazı yöntemler vardır. Bunlardan bir tanesi düğümlerdir. Dokumada kullanılan iki tip düğüm şekli vardır. Bunlarda Gördes (Türk) ve Sine (İran) düğümleridir. Bunlar genelde tercih edilen düğümlerdir.

Gördes yani Türk Düğümü, adını Manisa2nın Gördes ilçesinden almıştır. Eski dönemde Anadolu’da yapılan halıların çoğunda bu düğüm kullanılmıştır.

Halının iki teline bağlanan ipliğin yine iki telin arasından çıkarılması ile elde edilen düğümdür. Sağlamlık açısından oldukça avantajlıdır. Gördes düğümü ile üretilen halıların diğer halı çeşitlerine göre çok daha uzun süre kendini muhafaza ettiği bilinmektedir.

Gördes düğümü kullanılan halılarda genelde köşeli desenler tercih edilmektedir. Kullanılan desenlerin biçimi dokuma yapılan yörenin kültürüne ve zevklerine göre değişiklik gösterir.

Sine yani İran düğümü ise İran, Çin ve Hint bölgesinde dokunan halılarda görülür. Eski dönemde Anadolu’da bazı halılarda İran düğümü kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle İran sınırına yakın bölgelerde daha sık karşılaşılmaktadır.

Sina düğümünün Gördes’ten farkı tek düğüm olmasıdır. Telin bir yüzüne geçirilen ilmek diğer tarafından geçirilir. Bu düğüm türünde iplik uçları arasında mesafe Gördes’e göre daha yakındır. Bu da Sine ile dokunan halıların daha yumuşak olmasını sağlamaktadır. Estetik amaçlı üretilen halılar da genelde Sine kullanılmasının sebebi de budur.

Çift Düğüm

Çift düğüm ise diğer iki türe daha az kullanılmıştır. En fazla tercih edildiği bölge Orta Çağ’da İspanya ve Türkiastan’dır. Bu düğüm Sine ve Gördes’e göre daha dayanıksızdır. Bu nedenle modern dönemde tercih edilmez.

Halı Dokumada İplik Seçimi Önemli Mi?

Halının temelinde iplik vardır. Bu nedenle ne kadar kaliteli ip alırsanız ortaya çıkacak halı da o kadar kaliteli olacaktır. İplikleri olabildiğince dayanıklı malzemelerden üretilen yerlerden temin etmeniz dokuma sırasında da size kolaylık sağlar.

İplik seçimi yaparken aklınızdaki modele uygun seçimler yapın. Özellikle henüz işin başındaysanız çok fazla iplik alıp masrafa girmeyin. İhtiyacınıza göre birkaç renk iplik almak ekonomik yönden zarara girmenizi önler.